A domináns öröklődés

A következőkben tájékoztatást kap arról, hogy mi is a domináns öröklődés és hogyan örökítődnek át a dominánsak öröklődő rendellenességek. A domináns öröklődés megértéséhez először a gének és a kromoszómák fogalmát kell megismerni.

Mik is azok a gének és kromoszómák?

Testünket több millió sejt építi fel. A legtöbb sejtben egy teljes génkészlet található. Több ezer génünk van. A gének úgy működnek, mint egy használati utasításokból álló gyűjtemény, meghatározva a növekedésünket, valamint testünk működését. Felelősek számos jellegzetességünkért, mint pl. a szemszín, vércsoport vagy testmagasság.

A gének fonalszerű struktúrákon, úgynevezett kromoszómákon találhatók. Normálisan 46 kromoszómánk van a legtöbb sejtünkben. Kromoszómáinkat a szüleinktől örököljük, 23 kromoszómát az édesanyánktól, 23-at az édesapánktól, úgyhogy két 23-as készletünk van, 23 “pár” kromoszóma. Mivel a kromoszómák génekből épülnek fel, ezért a legtöbb génből két példányt örökölünk, egy példányt mindegyik szülőtől. Ez az oka annak, hogy gyakran hasonló jellegzetességeink vannak, mint a szüleinknek. A kromoszómákat, és így a géneket is egy DNS-nek nevezett kémiai anyag alkotja.

Néha a gén egyik példányában egy változás (mutáció) következik be, mely megakadályozza azt, hogy normálisan működjön. Ez a változás egy genetikai rendellenesség kialakulásához vezethet, mert a megváltozott gén nem tudja helyesen irányítani a testünket.

1. kép: Gének, kromoszómák és a DNS

Mi az autoszomális domináns öröklődés?

Néhány rendellenesség domináns módon öröklődik. Ez azt jelenti, hogy az érintett egyén egy normális és egy megváltozott gént örököl. A megváltozott gén azonban dominálja vagy felülírja a normális gént. Ez ahhoz vezet, hogy az egyén egy genetikai rendellenességet örököl. Az adott genetikai betegség milyensége attól függ, hogy a megváltozott gén milyen utasításokat tartalmazott a szervezet számára.

Néhány dominánsan öröklődő genetikai rendellenesség már a születéstől kezdve érinti az egyént, míg más rendelleneségek csak felnőttkorban okoznak betegséget. Ezeket késői kezdetű betegségeknek nevezzük. A dominánsan öröklődő genetikai rendellenességre példa a felnőttkori polycystás vesebetegség és a Huntington chorea.

Hogyan öröklődnek a domináns rendellenességek?

2. ábra: Hogyan örökítődnek át a domináns öröklődésű rendellenességek szülőről gyermekre

Ha az egyik szülő egy megváltozott génnel rendelkezik, akkor vagy a normális, vagy a megváltozott génjét fogja a gyermekének továbbadni. Mindegyik gyermeke tehát 50%-os valószínűséggel (2-ből 1) fogja a megváltozott gént és ezzel a rendelleneséget is örökölni.

Ugyanakkor, annak is 50% a valószínűsége (2-ből 1), hogy egy gyermek a gén normális változatát örökli. Ebben az esetben a gyermek nem örökli a rendellenességet, és nem örökítheti tovább a saját gyermekeinek.

Ezek a lehetséges kimenetelek véletlenszerűen következnek be, és ugyanez a valószínűség érvényes minden újabb terhességre, valamint fiúkra és lányokra egyaránt.

Miért van az, hogy egy genetikai rendellenesség néha úgy tűnik, mintha kihagyna egy generációt?

Néhány dominánsan öröklődő genetikai rendellenesség nagyon eltérően érintheti ugyanannak a családnak a különböző tagjait. Ezt változó expresszivitásnak nevezzük. A rendellenesség valójában egy generációt sem hagy ki, csak néhány családtagnál olyan enyhék a tünetek, hogy úgy tűnik, nem áll fenn náluk a rendellenesség. Megeshet, hogy nem is tudják, hogy ezzel a rendellenességgel élnek.

Olyan rendellenességek esetében, amelyek későbbi életkorban lépnek fel (pl. az öröklődő mellrák vagy a Huntigton chorea), megeshet, hogy az érintett családtagok még a megbetegedés kialakulása előtt meghalnak valamilyen más okból, vagy sosem állították fel náluk a helyes diagnózist. Ennek ellenére a szülők továbbadhatták a rendellenességet a gyerekeiknek.

Mi a helyzet abban az esetben, ha egy személy a családban az első, akinél ez a rendellenesség kialakult?

Néha egy dominánsan öröklődő genetikai rendellenességgel született egyén lehet az első a családban, akinél ez a rendellenesség kialakult. Ez úgy fordulhat elő, hogy egy új változás lép fel az egyik génben első alkalommal abban a petesejtben vagy hímivarsejtben, mely a megtermékenyítésben részt vett. Ebben az esetben az érintett személy szülei nem betegek. Annak is nagyon alacsony a valószínűsége, hogy a szülők egy következő gyermeke érintett legyen, de ilyen esetben mindenképpen konzultáljon az orvosával. Azonban az érintett fiúgyermek vagy lánygyermek, aki most már hordozza a megváltozott gént, továbbadhatja ezt a gyermekeinek.

Terhesség alatt elvégezhető vizsgálatok (prenatalis diagnosztika)

Néhány dominánsan öröklődő genetikai rendellenesség esetében lehetőség van prenatalis teszt elvégzésére, mellyel megállapítható, hogy a magzat örökölte-e a rendellenességet vagy nem (további információ ezekkel a tesztekkel kapcsolatban a Chorionbiopszia és a Magzatvízvizsgálat című tájékoztatókban található). Amennyiben Önnél felmerül ennek a lehetősége, mindenképpen beszélje meg orvosával.

A többi családtag

Ha a családban valaki egy dominánsan öröklődő genetikai rendellenesség által érintett, érdemes ezt más családtagokkal is megbeszélni. Ez az információ segíthet abban, hogy a család többi tagjában is felismerésre kerülhessen a betegség. Ez különösen fontos olyan családtagok esetében, akiknek már van gyermekük, és /vagy gyermeket szeretnének a jövőben.

Néhány embernek nehezére esik egy genetikai betegségről beszélni más családtagokkal. Talán attól félnek, hogy szorongást okoznak a családban. Egyes családokban a családtagok nem tartják egymás között a kapcsolatot, és nehezen tudják egymást értesíteni. A genetikai szakemberek nagy tapasztalattal bírnak ilyen esetek megoldásában, szívesen segítséget nyújtanak Önnek, hogy családtagjaival megbeszéljék a felmerült problémát.

Fontos emlékeztetők

  • A genetikai rendellenesség kialakulásához elegendő, ha az egyén a gén egyik, megváltozott példányát örökli (50 %-os valószínűség). Az öröklődés véletlenszerűen következik be. Ugyanez a valószínűség érvényes minden újabb terhességre, és fiúkra és lányokra egyformán.
  • A megváltozott gént nem lehet kijavítani-az egyén egész életében jelen van.
  • Egy megváltozott gént nem lehet csak úgy “elkapni” másoktól. Éppen ezért egy genetikai rendellenességet hordozó egyén továbbra is lehet pl. véradó.
  • Az emberek gyakran bűntudatot éreznek amiatt, hogy egy genetikai rendellenesség van a családjukban. Fontos emlékezni arra, hogy ez nem valakinek a hibájából történt, és senki sem tehető felelőssé a kialakulásáért.

Ez csak egy rövid tájékoztató a domináns öröklődésről. További felvilágosítást nyerhet az alábbi címeken:

A Magyar Humángenetikai Társaság Honlapja
Web: www.doki.net/tarsasag/genetika

Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika honlapja
Web: www.pte.hu

Orphanet
Ingyenes web-portál, mely a ritka betegségekről, klinikai tanulmányokról és elérhető gyógyszerekről ad felvilágosítást, valamint kapcsolatot nyújt az európai betegcsoportokhoz.
Web: www.orpha.net

EuroGentest
Ingyenes honlap, mely a genetikai vizsgálatokról tájékoztat és elérhetőséget nyújt az európai önsegélyező betegcsoportokhoz
Web: www.eurogentest.org

Illetve az Önhöz legközelebb eső genetikai tanácsadó:

Budapest

Semmelweis Egyetem
II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika

H-1094 Budapest, Tűzoltó u. 7-9.
Tel.: (36)-1-215-13-80/2840, 2890
Fax: (36)-1- 217-57-70
Honlap: www.gyer2.sote.hu

Semmelweis Egyetem
I. sz. Női Klinika

H-1088 Budapest, Baross u. 27.
Tel.: (36)-1-266-0473
Fax.: (36)-1-317-6174
Honlap: www.noi1.hu

Országos Közegészségügyi Központ
Humángenetikai és Teratológiai Osztály
WHO Együttműködési Központ
H-1148 Budapest, Bolgárkerék u.3.
Tel./Fax.: (36)-1-163-52-72
Honlap: www.fjokk.hu

Országos Onkológiai Intézet
H-1122 Budapest, Ráth György u. 7-9.
Tel.: 00-36-1-224-86-00
Fax: 00-36-1-224-86-20
Honlap: www.oncol.hu

Debrecen

Debreceni Orvostudományi Egyetem
Szülészeti Klinika

H-4012 Debrecen, Nagyerdei krt. 98.
Tel.: (36)-52-417-144
Fax.: (36)-52-417-577
Honlap: www.dote.hu

Debreceni Orvostudományi Egyetem
Gyermekgyógyászati Klinika

H-4012 Debrecen, Nagyerdei krt. 98. Pf. 32
Tel.: (36) 52/432-283
Fax: (36) 52/414-992
Honlap: www.debrecenigyermekklinika.hu

Pécs

Pécsi Tudományegyetem
Orvosi Genetikai Intézet

H-7623 Pécs, József A.u.7.
Tel.. (36)-72-535-976
Fax.: (36)-72-536-427
Honlap: http://genetics.aok.pte.hu

Pécsi Tudományegyetem
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Genetikai Tanácsadó
H-7624 Pécs, Édesanyák u. 17.
Tel.: (36)-72-536-000/5120
Honlap: www.pte.hu

Szeged

Szegedi Tudományegyetem
Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum
Orvosi Genetika Intézet

H-6720 Szeged, Somogyi B. u. 4.
Tel: 36/62/545-133, 36/62/545-134
Fax: 36/62/545 699
Honlap: www.szote.u-szeged.hu/medgen/

Credits

Fordította: Dr. Komlósi Katalin
Orvosi Genetikai Intézet, Pécsi Tudományegyetem

2009. május 15.

A londoni Guy’s and St Thomas’ kórház, a Királyi Nőgyógyászati és Szülészeti Társaság és a London IDEAS Genetikai Tudáspark kiadványainak módosítása alapján készült a minőségbiztosítási előírásoknak megfelelően.

A munkát az EuroGentest támogatta, mely az Európai Unió FP6 keretprogramja által támogatott kíválósági hálózat, szerződésszám: 512148

Not all the leaflets are available in every language.

Select another language:

About EuroGentest
About Us
FAQ
Credits
LinkedIn
Policies
Privacy
Disclaimer
Accessibility
Standards Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!
Advertising
European Union
Contact Information
EuroGentest
Center for Human Genetics
University of Leuven
Herestraat 49 Box 602, 3000 Leuven, Belgium
webmastereurogentestorg, Tel: +32 16 340321, More...

Copyright EuroGentest2 Coordination Action 2011 - EU Contract no.: FP7 - HEALTH-F4-2010-261469